KRONIKA 2020


COVID-19

Nelehká doba, postihlo to vše, normální život ale i volný čas a koníčky. Náš klub stihl podle kalendáře akcí pouze zlomek. Po proběhlé výroční členské schůzi, která se uskutečnila 26.2.2020, se začala stupňovat omezení v rámci covidu. Chystali jsme se na slavnosti svobody a na CONVOY OF LIBERTY a nic, ale i přes omezení jsme vyjeli aspoň na okružní jízdu Plzní a okolím. Během léta a na začátku podzimu se pandemická situace uklidnila a my mohli uskutečnit, alespoň některé plánované akce. 

11.11. Den veteránů

I přes náročné pandemické podmínky bylo důležité uctít památku hrdinů, kteří padli, abychom my mohli žít.  

19.9. Šťáhlavy 

Náš klub byl osloven kulturním referentem obce Šťáhlavy, panem Šedivým, zda bychom mohli předvést historickou válečnou techniku. Tato akce proběhla v rámci "malých" Slavností svobody které se nemohly uskutečnit v květnových dnech. Během akce jsme vozili účastníky slavností na zámek Kozel, který byl v rámci této akce celý zpřístupněn.

Dopis pro pana předsedu senátu České republiky

Zhůří 2020

Jako v každém roce, tak i letos jsme se zúčastnili pietního aktu u památníku na Zhůří. Samotný památník je věnován deseti zavražděným americkým vojákům 90. pěší divize, kteří zde, po dlouhé cestě z pláže Utah, padli na samém sklonku války. Při této akci se setkáváme s panem Emilem Kintzlem, autorem krátkých dokumentů Zmizelá Šumava.

6.5. Vzpomínka na padlé u památníku Díky Ameriko 

Ani v těžké době, ovlivněné pandemií COVID-19, jsme se nezapomněli poklonit osvoboditelům u památníku Díky Ameriko.

Slavnosti svobody 2020

Sraz vozidel proběhl v obci Losiná na parkovišti před restaurací, odkud jsme se dále přesunuli k místnímu obecnímu úřadu, kde jsme položili, společně s panem starostou a zastupiteli obce, květiny k pamětní desce 2.pěší divize. Tento den měl náš divizní lékař "kulaté" narozeniny, a tak byl obdarován naším klubem i starostou obce. Dále jsme pokračovali na Klatovskou třídu a náměstí, které jsme symbolicky projeli jako při přehlídce "Convoy of Liberty". Konvoj pokračoval do obce Dolní Lukavice, kam jsme byli pozváni panem starostou a paní Horovou z kulturního oddělení. Společně jsme navštívili hřbitov, kde jsme uctili památku rangera Johna Shobeye. Ze hřbitova jsme přejeli do centra obce, kde jsme uctili padlé vojáky z první světové války.